Nieuws

'Komende 3 jaar 60.000 nieuwe medewerkers nodig in bouw'

In 2025, 2026 en 2027 zijn in de bouw naar schatting 60.000 nieuwe arbeidskrachten nodig om (onder meer) de grootschalige opgave in nieuwbouw van woningen en de groeiende vergrijzing van de beroepsbevolking het hoofd te bieden. Na 2026 zal de sector bovendien een groter beroep moeten doen op arbeidsmigranten om in de behoefte aan bouwend […]

Acht winnaars StudentenSTAALprijs 2024

Je opleiding aan een universiteit of hogeschool succesvol afronden en als kers op de taart een StudentenSTAALprijs krijgen, als brede waardering van professionals voor de manier waarop je staal in je afstudeerwerk hebt verdisconteerd. Dit jaar overkwam ‘t Vivek Kurup, Marten Wintermans en Myrto Klimi (alle drie TU Delft) en Bart Hartgens en Karim Jaspers […]

Duurzame metaalbouw in feiten en cijfers

Binnen de EU wordt 50% van alle non-ferro basismetalen vervaardigd uit schroot. En bij constructie- en wapeningstaal ligt dat percentage op 95%. Per jaar wordt 86 kton staal hergebruikt. Het hergebruik-potentieel? 230 kton. Een greep uit de wetenswaardige feiten en cijfers over het duurzaam produceren en toepassen van staal en non-ferro metalen voor en in […]

Sportgebouw Erasmus Rotterdam

Erasmus Universiteit Rotterdam beschikt de herfst van 2022 over een volwaardig sportgebouw op de Erasmus Plaza van de universiteitscampus op Woudestein. Drie sporthallen, twee gyms, een fitness en velerlei voorzieningen zoals een bar/restaurant zijn vervat in een toch relatief compact bouwvolume. Dat lukt, omdat in het ontwerp van Venhoeven CS architecture+urbanism de verschillende sportfuncties op een slimme manier zijn gestapeld. Uitgekiend ruimtegebruik, gecombineerd met efficiënt energiegebruik en hergebruik van eerder gebruikte materialen.

Om het omvangrijke programma van het sportcentrum met respect voor de naaste omgeving te positioneren op de betrekkelijke krappe locatie bij de entree van de universiteitscampus, heeft Venhoeven de sportfuncties georganiseerd in gestapelde doosconstructies. Door deze sportboxen ruim boven de begane-grondvloer op te tillen, ontstaat eronder ruimte voor de fitness en horecagelegenheden.

De sportboxen zijn verzameld in twee volumes, elk aan een zijde van het gebouw. Ze zijn gekoppeld via een centrale, publieke boulevard, begrensd met groen en toegerust met bar en trappen die de verschillende gebouwniveaus ontsluit. De hoge en lichte promenade biedt zicht op alle sportieve activiteiten en enthousiasmeert de passant om ook mee te doen.

Het doorzicht houdt niet op bij de gevels. De gehele, zo’n twee verdiepingen hoge gebouwplint gaat gehuld in een glazen huid met horizontale geleding en verticale vinnen. De strakke gevelritmiek wordt onderbroken door gebouwhoog glas aan weerszijden van de entree en aan de oostzijde van het gebouw. Bij deze oosthoek beschrijft de gevel een flauwe curve.

Dankzij de ver doorgevoerde transparantie in de gevel legt de gebouwplint een connectie met de omgeving en kunnen de (publieke) functies in die plint rekenen op ruim voldoende daglicht. Functies die toch beter af zijn zónder daglicht, vinden hun geëigende plek bovenin het gebouw, achter dichte gevels van aluminium.

Venhoeven CS streeft er standaard naar om gebouwen energieneutraal te maken. In het sportgebouw zijn daartoe voorzieningen opgenomen die water en zonne-energie opvangen, vasthouden, uitwisselen en hergebruiken, om zo het energieverbruik te minimaliseren. De benodigde energie wordt verkregen uit ruim 1.400 zonnepanelen op het dak. Verwarming en koeling van het gebouw gaat via WKO met warmtepomp in combinatie met luchtverwarming.

Daarnaast levert het gebouw een voorbeeldige bijdrage aan de circulaire bouweconomie. Het publieke interieur is uitgevoerd in materialen die zijn geoogst na zorgvuldige demontage uit oude, leegstaande panden. Zo zijn metalen panelen uit een voormalig detentiecentrum in Zeist hergebruikt als plafond en hebben de houten vloerdelen van het TU Eindhoven-paviljoen, gezamenlijk zo’n 1.100 m2, een nieuwe toepassing gekregen als wanden van de inpandige publieksstraat.

Projectgegevens

Locatie: Erasmus Plaza, Rotterdam • Omvang: 8.800 m2 • Oplevering: najaar 2022 • Opdracht: Erasmus Universiteit • Architectuur: Venhoeven CS architecture+urbanism • Constructief ontwerp: Verhoeven en Leenders • Advies bouwfysica, installatietechniek, brandveiligheid en duurzaamheid: Nelissen Ingenieursbureau • Hoofduitvoering: Remmers Sport en Onderwijs • Installatietechniek: Hoppenbrouwers • Video Sports Building Rotterdam by Venhoeven CS (Vimeo, november 2022) • Foto’s: Ossip van Duivenbode • Redactie: Arend Dolsma (Bouwen met Staal), maart 2023