Nieuws

Duurzame metaalbouw in feiten en cijfers

Binnen de EU wordt 50% van alle non-ferro basismetalen vervaardigd uit schroot. En bij constructie- en wapeningstaal ligt dat percentage op 95%. Per jaar wordt 86 kton staal hergebruikt. Het hergebruik-potentieel? 230 kton. Een greep uit de wetenswaardige feiten en cijfers over het duurzaam produceren en toepassen van staal en non-ferro metalen voor en in […]

ION Borghardt Award voor Drop Sectie Dompel System

Tijdens de Dag van de Oppervlaktetechnologie, woensdag 16 oktober jl. in de Duurzaamheidsfabriek in Dordrecht, hebben Kamp Coating Groep en Raitechniek van Herwijnen de ION Borghardt Award in ontvangst genomen. Ze krijgen de prijs voor het Drop Sectie Dompel Systeem, het resultaat van een gezamenlijk project om de efficiency van het voorbehandelingsproces te verbeteren en […]

LAB42 wint Hergebruiksprijs Staal

LAB42, het nieuwe onderwijs- en onderzoeksgebouw van de Universiteit van Amsterdam, heeft de Hergebruiksprijs Staal 2024 in de wacht gesleept. De Hergebruiksprijs Staal is de nieuwe metgezel van de Nationale Staalprijs, de tweejaarlijkse prijs voor bouwprojecten met staal in de utiliteitsbouw, industriebouw, woningbouw en infrastructuur en opmerkelijke onderdelen daarvan (‘karakteristieke stalen bouwdelen’). De hergebruiksprijs is […]

Beta C Hoofddorp

‘Voor ons een showcase waarmee we anderen willen inspireren en de circulaire transitie willen aanjagen’, aldus Isaac Roeterink, projectmanager bij gebiedsontwikkelaar SADC. Een betere omschrijving van de circulaire renovatie van loods C-Bèta in Hoofddorp, naar ontwerp van DOOR Architecten, is nauwelijks te bedenken.

Circulair renoveren is vooralsnog pionieren. Het is nog niet vaak gedaan; veel ervaring, kennis en inzicht moeten nog worden opgedaan. Mede daarom hebben SADC (Schiphol Area Development Company), DOOR Architecten en aannemer Heembouw de krachten gebundeld om van de circulaire renovatie van loods C-Bèta een geslaagde missie te maken. Half september vorig jaar is het project op het Schiphol Trade Park in Hoofddorp afgerond, na vijf maanden circulair verbouwen. De bestaande loods van circa 1.000 m2 is naar ontwerp van DOOR Architecten heringericht met verhuurbare werkunits, variërend van 15 tot 35 m2. In totaal zijn 14, speels op elkaar geplaatste units voorhanden, aangevuld met twee vergaderruimtes, een bedrijfsruimte en een ruimte met flexwerkplekken.

De nieuwe ruimten zijn bedoeld voor start-ups en scale-ups die willen experimenteren, hun producten en diensten etaleren en samen willen werken. Ook op het buitenterrein zijn experimenten of samenkomsten toegestaan. Hiervoor heeft de gemeente Haarlemmermeer een zogeheten parapluvergunning afgegeven. C-Bèta dient zich vooral aan als ‘the place to be’ voor (jonge) ondernemingen die circulaire producten of diensten (willen) aanbieden en daarmee hun steentje bijdragen aan een brede implementatie van circulaire economie. Gezamenlijk kunnen ze de circulaire community van C-Bèta vormen.

In C-Bèta kunnen ze zich thuis voelen, want de gerenoveerde loods staat model voor wat er allemaal mogelijk en misschien nog wat lastig is in het praktisch toepassen van de circulaire principes. Aan de basis van circulair bouwen staat hergebruik van materialen. Vandaar dat bij de renovatie van C-Bèta zoveel mogelijk bestaande materialen een tweede leven is gegund. Zo is de ‘nieuwe’ ramenwand in de loods grotendeels ‘oud’. Alle ruiten zijn afkomstig van het Arsenaalgebouw in Leiden. Alleen de sluitstukken tegen wand en plafond zijn van nieuw glas. De staanders van de ramenwand komen uit een voormalig bedrijfspand van Aweta in Pijnacker. Daar deden ze dienst als balken. Ook de hoekkolom van de wand, de trappen en het stalen spant in de kopgevel zijn ‘tweedehands’.

Het project heeft ook diverse donaties ontvangen uit projecten van aannemer Heembouw. Zo heeft de herinrichting van kantoorgebouw Centre Court in Den Haag deuren, kozijnen en een pantry opgeleverd. Uit Allseas Delft zijn de toiletpotten vrijgekomen. Balken en underlayment, overgebleven uit sloopwerkzaamheden op Schiphol, zijn opnieuw ingezet voor een tussenwand. Uiteraard zijn de nieuwe units in C-Bèta later desgewenst gemakkelijk uit elkaar te halen voor herbouw op een andere locatie. De staalconstructies van de units zijn uitgevoerd in het modulaire Skellet-systeem. Het dak van de loods rust op de oorspronkelijke stalen spanten en één nieuw spant. Ook de betonvloer van de loods is hergebruikt. Hierop zijn ‘b-keuze’-sandwichpanelen aangebracht ter isolatie van de begane-grondvloeren van de units.

C-Bèta laat zien dat hergebruik van materialen en kwaliteit van het eindresultaat hand in hand kunnen gaan. Wel vraagt de juiste inpassing van bestaande materialen in het renovatie-ontwerp een extra inspanning, zo stellen de projectpartners achteraf vast. Ook zouden de materialen vooraf gereserveerd of eventueel aangekocht moeten worden, zodat de architect weet wat voor het ontwerp ter beschikking staat. En misschien is de bouwsector wel toe aan een nieuwe beroepsgroep, die van de materiaalscout. De projectpartners hebben hun ervaringen, conclusies en aanbevelingen gedeeld op de website van SADC.

Projectgegevens:

Locatie: Rijnlanderweg, Schiphol Trade Park, Hoofddorp • Omvang: 1.000 m2 • Oplevering: september 2020 • Start bouw: maart 2020 • Opdracht: SADC (Schiphol Area Development Company) • Architectuur: DOOR Architecten • Hoofduitvoering: Heembouw Kantoren • Skellet: Jansen by ODS • Technisch advies: Climatic Design Consult, Vianen Bouwadvies en Willems Technisch Adviesbureau • Foto’s: SADC en Heembouw • Redactie: Arend Dolsma (Bouwen met Staal), februari 2021