Nieuws

Gemengd toekomstbeeld onder architecten

BNA heeft de Conjunctuurmeting najaar 2024 gepubliceerd. De ondervraagde architectenbureaus blijken gematigd positief gestemd over de toekomst. Voor kantoorbouw verwachten ze een ‘afnemend belang’. Perspectief op groei bieden de woningbouw (nieuwbouw en renovatie) en gemengde projecten. Verduurzaming, herontwikkeling en transformatie vormen voor de architect de meest kansrijke werkgebieden. 10 maart 2025 Daarnaast is de beroepsgroep […]

Oproep aan ministeries: Stel circulair slopen verplicht

Om het hergebruik van bouwelementen en daarmee de circulariteit binnen de bouwsector te vergroten, dient het circulair slopen een verplichting te worden. Dat bepleiten het Betonakkoord, Bouwakkoord Staal, Betonhuis, Cirkelstad en VERAS in een gezamenlijke notitie aan de ministeries van Infrastructuur en Waterstaat (I&W) en Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO). 3 maart 2025 ‘Als we […]

Wereldstaalproductie in 2024 in cijfers

De World Steel Association presenteert haar jongste cijfers over de wereldwijde staalproductie, van jongstleden december en het gehele voorbije jaar 2024. In december 2024 is mondiaal 144,5 miljoen ton staal geproduceerd, 5,4% meer dan in december 2023. De productie in geheel 2024 komt op iets meer dan 1,88 miljard ton. Dat is 0,8 procent minder […]

Canon Production Printing Headquarters Venlo

Het nieuwe Canon Production Printing Headquarters bij Venlo heeft van het verantwoordelijke architectenbureau Broekbakema als koosnaam ‘The Green Landmark’ meegekregen. Het alias is geheel op zijn plaats: het nieuwe hoofdkantoor is iconisch, duurzaam en als vanzelfsprekend ingepast in de bosrijke omgeving.

Al vanaf de naburige A67 loopt de nieuwe thuis- en uitvalsbasis van de print- en kopieerspecialist direct in het oog door zijn hoogte (negen bouwlagen), de ferme verticale ritmiek van de gevels (van groenkleurige glasstroken, deels beschut door ranke witmetalen lamellen) en het sierlijk bedrijfslogo (in contrasterend rood).

Minstens zo opvallend is hoe het expressieve gebouw op ingetogen wijze correspondeert met het lommerrijke landschap. Het bijna 15.000 m2 grote gebouw, inclusief 400 parkeerplaatsen, is met zorg op het perceel gepositioneerd, met actief respect voor waardevolle bomen en planten, stuifduinen, oude nederzettingen en de onderkomens van de lokale fauna, zoals een dassenburcht en een buizerdnest.

Ook ín het gebouw is de connectie met buiten innig. Vier plaza’s rondom het centrale, gebouwhoge atrium bieden steeds een andere blik op de bosrijke omgeving. De vier publieksruimten zelf zijn gevuld met daglicht, afgewerkt en ingericht met ‘natuurlijke’ materialen als hout en natuursteen en vergezeld van geriefelijke binnentuinen. De eerste van de vier pleinen beslaat de twee benedenverdiepingen, met daaraan het restaurant, auditorium en vergaderzalen. Vanaf de derde verdieping grenst elke plaza aan twee kantoorvloeren, als een laagdrempelig platform voor ontmoeting, ontspanning en kennisuitwisseling tussen zo’n 550 medewerkers van verschillende afdelingen.

Riante glaspartijen rondom en in het gebouw staan garant voor de daglichttoetreding. Gesteund door kunstverlichting hebben passanten zelfs in de avonduren een onbelemmerd zicht op het interieur. Buiten is binnen, binnen is buiten. Net zo goed kun je stellen dat de ‘Green Landmark’ een manifeste uitwerking is van de Kyosei-filosofie van Canon: ‘samen werken en leven voor het algemeen belang’.

De gevels zijn van triple, zonwerend glas en de binnenverlichting is led. Mede daarom valt het energiegebruik van het kantoor laag uit. Het gebouw zorgt zelf voor de benodigde energie middels zonnepanelen op het dak en zonnecellen op de kap van het atrium. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van warmte- en koudeopslag (WKO) en een warmtepomp. Het gebouw is BREEAM Excellent gecertificeerd.

Uiteraard ook een bestanddeel van de duurzaamheid van het gebouw is de royale functionele flexibiliteit. De obstakelvrije plattegronden zijn relatief eenvoudig opnieuw in te delen voor ander gebruik. Toevoeging van werk-, vergader- of ontmoetingsruimten is eveneens gemakkelijk mogelijk door extra tussenvloeren in de plaza’s te plaatsen.

Die flexibiliteit en aanpasbaarheid vindt zijn oorsprong in de ruimtelijke constructie, een samenspel van beton en staal. De hoofddraagconstructie is een skelet van betonnen kolommen en vloeren. Bij het atrium sluiten de vloeren aan op een ruitvormig netwerk van vierkante stalen kokers (400x400), een soort torsiebuis die fungeert als stabiliteitskern. In deze kern zijn de stalen lift en trappen aangebracht. Het atrium is afgesloten met een omvangrijke kap van staal en glas.

Projectgegevens

Locatie: Van der Grintenstraat, Venlo • Omvang: 14.924 m2 • Oplevering: zomer 2020 • Start bouw: najaar 2018 • Opdracht: Canon Production Printing • Architectuur: Broekbakema • Interieurontwerp: M+R interior architecture • Constructief advies: ABT (DO) en BAM Advies & Engineering (UO) • Hoofduitvoering en installatietechniek: BAM Bouw en Techniek • Staalconstructies: Staalbouw Nagelhout Bakhuizen • Projectmanagement: Canon/Océ en Brink Groep • Foto’s: Norbert van Onna • video Broekbakema (okt. 2020, YouTube), video BAM Group (2021, Vimeo) • zie ook: vakblad Bouwen met Staal, 279 (februari 2021) • Redactie: Arend Dolsma (Bouwen met Staal), mei 2022