Matrix I op het Amsterdam Science Park staat open voor bedrijven en organisaties die (al of niet gezamenlijk) onderzoek willen doen naar actuele maatschappelijke vraagstukken zoals de gevolgen van klimaatverandering, het verduurzamen van landbouw en het vergroenen van businessmodellen. Ze kunnen er tot in lengte van jaren hun gang gaan want de kantoor- en laboratoriumruimten in het gebouw, naar ontwerp van MVRDV, zijn te allen tijde aanpasbaar. Maar mocht Matrix I ooit niet meer nodig zijn, dan kan de constructie zó uit elkaar voor hergebruik. Een circulair gebouw.
Het zeslaagse gebouw bestaat uit een staalskelet met prefab betonvloeren. Zowel de verbindingen tussen de elementen van de staalconstructie als de koppelingen tussen vloeren en skelet zijn demontabel uitgevoerd. Hierdoor is de gehele draagconstructie gemakkelijk tot op de oorspronkelijke onderdelen te ontmantelen, waarna de onderdelen opnieuw zijn in te zetten bij nieuwe gebouwen.
Maar zover is ’t nog lang niet voor Matrix I en misschien komt ’t er ook nooit van. Want dankzij de flexibiliteit van de functionele ruimten en de installaties heeft het gebouw een lange gebruiksduur in het verschiet. Veranderingen in gebruik of functie zijn eenvoudig te faciliteren zónder forse ingrepen in de bestaande constructie, bouwkundige onderdelen en installatietechniek. Alle vertrekken in het gebouw bezitten een vrije hoogte van minimaal 3 m en obstakelvrije vloeren die met lichte scheidingswanden naar wens zijn in te delen.
De kantoren, laboratoria en vergadervoorzieningen voor de gebruikers zijn in principe overal in het gebouw onder te brengen. Wel is de begane grond gereserveerd voor horeca en entree- en ontvangstgebied en de middenbeuk toebedeeld aan een groot atrium waarop de werkruimten aan weerszijden op uitkijken. De verdiepingvloeren worden ontsloten door een ruime ‘social staircase’ die van verdieping naar verdieping zigzagt. Op weg naar en bij aankomst op een verdieping biedt de trap lunchgelegenheid met pantry en flexibele werk-/vergaderruimten. Op de bovenverdieping loopt de trap uit in de roof top bar.
Naast flexibiliteit en hergebruik van de bouwdelen en installaties is een scala aan bouwkundige en installatietechnische duurzaamheidsmaatregelen getroffen. Alle gevels zijn ingevuld met HR++-glas en uitgerust met zonwering, op het groen-dak ligt zo’n 1.000 m2 aan zonnepanelen voor de eigen energievoorziening. Voor verwarming en koeling van het gebouw wordt gebruikt gemaakt van WKO met warmtepomp, de verlichting is LED met aanwezigheidsdetectie.
Een intelligent gebouwmanagementsysteem reguleert de verwarming, koeling, ventilatie en verlichting afhankelijk van de aanwezigheid en de precieze plek van mensen in het gebouw. Zelf kunnen de gebruikers ook instellingen wijzigen via de BGrid app op hun mobiel. Alle ruimten hebben klimaatplafonds die in het zicht zijn afhangen aan de constructievloer, voor de high tech look van het interieur. Met al deze voorzieningen is Matrix I een BENG (Bijna Energie Neutraal Gebouw).
Op het Amsterdam Science Park voegt Matrix I zich bij zes bestaande gebouwen van het Matrix Innovation Center. Even verderop op de campus heeft de FNWI-faculteit van de Universiteit van Amsterdam haar onderkomens. Een substantieel deel van de ruim 13.000 m2 in Matrix I wordt bezet door het SustainaLab. Op initiatief van de Universiteit van Amsterdam, Stichting Science & Business en het Matrix Innovation Center werken vertegenwoordigers van het onderwijs, onderzoek en bedrijfsleven in het SustainaLab samen aan duurzame thema’s.
Locatie: Amsterdam Science Park, Amsterdam • Omvang: 13.200 m2 bvo • Oplevering: 2022 • Start bouw: december 2021 • Opdracht: Matrix Innovation Center • Projectontwikkeling en projectmanagement: STONE22 • Architectuur: MVRDV • Constructief ontwerp: IMd Raadgevende Ingenieurs • Advies bouwfysica en installatietechniek: Deerns • Installaties: Schulte & Lestraden • Hoofduitvoering: De Vries en Verburg Bouw • Gevels: Technisch Gevelbouw Management (TGM) • Staalconstructies: • Afbeeldingen: MVRDV (impressies), Skyscraper City (bouwfoto’s) en Daria Scagliola • Redactie: Arend Dolsma, Bouwen met Staal (juli 2021)